Çinli bilim adamları, uzayda yetiştirdikleri tohumlardan ürettikleri devasa sebze ve meyvelerle gıda krizine çare olacaklarını söylüyor. Çin `in 2006`da Shijian 8 uydusuyla uzaya gönderdiği tohumlar, 2 hafta boyunca dünya yörüngesinde kalmıştı.
Tohumları dünyaya döndükten sonra üretime geçiren Guandong Tarım Bilimleri Akademisi `nde görevli uzmanlar, bahsi geçen sebze ve meyvelerin normalden yüzde 20 daha fazla gelişmesinin sağlandığını belirtiyor.
100 kiloluk balkabakları, 60 santimetre boyunda salatalıklar, 9.5 kiloluk domatesler, Çinli bilim adamlarının geliştirdiği ürünlerden sadece birkaçı.
Kozmik radyasyon ya da sıfır yerçekimi
Uzmanlar, uzayda büyütülen tohumların nasıl böyle gelişmiş sebze ve meyvelere dönüştüğünü tam olarak anlamış değil. Buna karşın bilim adamları, yörüngede kozmik radyasyona maruz kalan ve sıfır yerçekiminde yetişen tohumların genetik zincirlerinde değişiklikler görüldüğünü belirlemiş.
Araştırmacı Lo Zhingang, normalden 3 katı daha fazla C vitami ve çinko içeren dev sebze ve meyvelerin, genetik mutasyona uğramadığının altını çizerek, kesinlikle insan sağlığına zararlı ürünler olmadığını söylüyor.
Çin , uzayda tarım deneylerini uzun yıllardır sürdürüyor, buna karşın Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA , uzaya çıkarılan tohumlar üzerinde yapılan araştırmalarda verimli sonuçlar alınmadığını öne sürüyor.
2002`de Uluslararası Uzay İstasyonu `na götürülen 8 soya fasulyesinin karbonhidrat ve yağ oranlarında artış olduğu belirlenmişti.